Nalakirani nohti

Permanentno lakiranje in vse o njem

16. Oktober 2024

Avtor: Tecajzanohte.si

Permanentno lakiranje je tehnika, ki je v zadnjih letih pridobila veliko priljubljenost med ljubitelji nohtov in je še posebej priporočena za začetnike  v manikuri. Ta inovativen postopek združuje prednosti klasičnega lakiranja in gela, kar omogoča dolgotrajne in sijoče nohte brez luščenja. Ne glede na to, ali si želite elegantnega videza za posebne priložnosti ali preprosto iščete enostaven način za ohranjanje negovanih nohtov, je permanentno lakiranje nohtov odlična izbira. V tem članku bomo raziskali, kaj je permanentno lakiranje, postopek lakiranja, kakšne so njegove cene in dejavniki, ki vplivajo nanje, ter ali lahko ta postopek škoduje vašim nohtom.

Kaj je permanentno lakiranje?

Permanentno lakiranje je napreden postopek, ki združuje lastnosti klasičnega lakiranja z naprednimi tehnologijami gela. Gre za metodo, ki omogoča dolgotrajno obstojnost in sijaj nohtov, kar pomeni, da se lahko izognete pogostemu lakiranju. Ta tehnika se običajno izvaja z uporabo posebnih gel lakov, ki se strdijo pod UV ali LED svetlobo, kar zagotavlja, da vaši nohti ostanejo urejeni in brez luščenja, tudi do več tednov.

Postopek permanentnega lakiranja je priljubljen med tistimi, ki iščejo dolgotrajne rešitve za negovane nohte. V primerjavi z običajnimi laki, ki pogosto potrebujejo popravila in ponovno lakiranje, permanentno lakiranje prinaša trajno barvo in sijaj, kar je idealno za aktivne posameznike, ki želijo ohraniti videz svojih nohtov brez nenehnega vzdrževanja.

Obstajajo različne vrste permanentnega lakiranja, ki ponujajo različne prednosti in možnosti oblikovanja:

  • Shellac: Inovativna mešanica tradicionalnega laka in gela, ki se hitro suši pod UV svetlobo. Dolgotrajno ostaja brez luščenja do dveh tednov ali več, ponuja sijajen videz ter enostavno odstranjevanje, kar je idealno za pogosto spreminjanje videza.
  • Gelish: Gel lak, ki se strdi pod UV ali LED svetlobo, znan po široki paleti barv in dolgotrajnosti. Fleksibilnost omogoča dodajanje umetniških elementov, kar ga dela priljubljenega za kreativne manikure.
  • BIAB (Builder in a Bottle): Tehnika, ki nudi dolgotrajno obstojnost ter krepi in varuje naravne nohte. Idealna za tiste, ki želijo močne nohte in elegantno obliko, saj se lahko uporablja tudi za podaljšanje nohtov.

Postopek permanentnega lakiranja

Postopek permanentnega lakiranja je zasnovan tako, da zagotovi dolgotrajne in sijoče nohte, hkrati pa ohranja naravne nohte zdrave. Ta tehnika je preprosta in hitra, vendar zahteva natančnost in ustrezne tehnike za optimalne rezultate. Tukaj so glavni koraki, ki jih lahko pričakujete med postopkom permanentnega lakiranja:

  1. Priprava nohtov: Pred začetkom postopka je ključno, da se nohti pravilno pripravijo. To vključuje čiščenje nohtov, odstranjevanje morebitnih ostankov laka in oblikovanje nohtov po želji. Uporabite tudi pilico za nohte, da odstranite morebitne nepravilnosti.
  2. Uporaba osnovnega premaza: Po pripravi nohtov se nanese osnovni premaz, ki izboljša oprijem permanentnega laka. Ta korak je ključen, saj pomaga zaščititi naravne nohte pred poškodbami in podaljša obstojnost permanentnega lakiranja.
  3. Nanos permanentnega laka: Na osnovni premaz se nanese sloj permanentnega laka. Ta se običajno suši pod UV ali LED svetlobo. Pomembno je, da se nanesejo tanjši sloji, da se zagotovi enakomerno sušenje in prepreči luščenje.
  4. Zaključni sloj: Po nanosu permanentnega laka se nanese zaključni sloj, ki zagotavlja dodatno zaščito in sijaj. Ta sloj prav tako pomaga pri podaljšanju življenjske dobe nohtov.
  5. Osuševalna faza: Po nanosu vseh slojev nohte izpostavite UV ali LED svetlobi, da se lak strdi. Ta postopek običajno traja nekaj minut in je ključen za dosego optimalnih rezultatov.

Da bi dosegli najboljše rezultate permanentnega lakiranja, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Izberite kakovostne izdelke: Uporaba visokokakovostnih permanentnih lakov in osnovnih premazov bo pripomogla k boljši obstojnosti in videzu vaših nohtov.
  • Ne pozabite na nego: Po postopku je pomembno, da redno negujete svoje nohte s hranljivimi olji, ki pomagajo ohranjati njihovo zdravje in sijaj.
  • Redno obiskujte salon: Da bi ohranili videz permanentnega lakiranja, je priporočljivo redno obiskovati salon za morebitne popravke in dolivanje, še posebej, če opazite odraščanje nohtov.
Proces nanašanja laka

Ali permanentno lakiranje uniči nohte?

Permanentno lakiranje je splošno varna tehnika, vendar je pomembno, da se zavedate nekaterih dejavnikov, ki lahko vplivajo na zdravje vaših nohtov. Pri pravilno izvedenem postopku in ustrezni negi permanentno lakiranje ne uniči nohtov. Kljub temu pa lahko dolgotrajna uporaba, nepravilna odstranitev ali slaba nega vodijo do oslabljenih in poškodovanih nohtov.

Da bi ohranili zdravje svojih nohtov, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Pravilna odstranitev: Nikoli ne poskušajte odstraniti permanentnega laka doma. Obiskujte salon, kjer strokovnjaki pravilno odstranijo lak, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe nohtov.
  • Redna nega nohtov: Po postopku permanentnega lakiranja je ključnega pomena, da nohte negujete z hranljivimi olji in kremami. To pomaga ohranjati nohte in kožice hidrirane ter preprečuje suhost in lomljenje.
  • Počitek med postopki: Da bi zagotovili zdravje vaših nohtov, je priporočljivo, da si vzamete odmor med postopki permanentnega lakiranja. Tako omogočite nohtom, da se regenerirajo in obnovijo.

S pravilno nego in spoštovanjem teh nasvetov lahko uživate v permanentnem lakiranju brez skrbi, da bi poškodovali svoje nohte.

Cena permanentnega lakiranja

Cena permanentnega lakiranja se v Sloveniji lahko precej razlikuje glede na različne dejavnike. Običajno se cene gibljejo med 30 in 70  evri, odvisno od vrste lakiranja, salona ter lokacije. V tem razdelku si bomo podrobneje ogledali cenovne razpone in dejavnike, ki vplivajo na ceno permanentnega lakiranja.

Splošen pregled cenovnega razpona

V Sloveniji se cene permanentnega lakiranja običajno gibljejo od 30 evrov za osnovne storitve do 70 evrov za bolj kompleksne in personalizirane storitve. Na splošno velja, da:

  • Osnovno permanentno lakiranje: od 30 do 40 evrov, kar vključuje pripravo nohtov in nanos osnovnih slojev permanentnega laka.
  • Povprečno permanentno lakiranje: od 40 do 55 evrov, kar običajno vključuje uporabo kakovostnejših izdelkov in dodatne storitve, kot so oblike nohtov ali umetniški elementi.
  • Premium storitve permanentnega lakiranja: od 55 do 70 evrov, kar vključuje napredne tehnike, dodatno nego nohtov in kreativne zasnove.

Kakšni dejavniki vplivajo na ceno

  • Vrsta salona: Cene se lahko razlikujejo glede na to, ali obiskujete lokalni salon, frizerski studio ali višje cenjen spa. Saloni z več izkušnjami in ugledom običajno zaračunajo več.
  • Lokacija: Cene se lahko razlikujejo tudi glede na lokacijo salona. Večja mesta, kot sta Ljubljana ali Maribor, lahko zaračunajo višje cene kot manjša mesta ali podeželje.
  • Vrsta permanentnega lakiranja: Različne tehnike, kot so Shellac, Gelish ali BIAB, imajo lahko različne cene zaradi razlike v uporabljenih materialih in postopkih.