Gel nohti pod UV lučko

Vse, kar morate vedeti o gel in gelish nohtih: Razlike, prednosti in nasveti

11. Oktober 2024

Avtor: Tecajzanohte.si

Sodobne tehnike manikure ponujajo številne možnosti za dosego dolgotrajnih in privlačnih nohtov. Med njimi sta gel nohti in gelish nohti (permanentno lakiranje nohtov), ki sta priljubljeni izbiri za mnoge. Da bi dosegli najboljše rezultate, je ključno razumeti pravilne postopke in tehnike nege teh nohtov. Uporaba kakovostnih materialov in pravilna tehnika lahko bistveno vplivata na končni videz in obstojnost vaših nohtov.

V tem članku bomo raziskali, kaj so gel nohti in gelish nohti ter kakšne so razlike med njima. Prav tako vam bomo predstavili postopek geliranja nohtov in koristne nasvete za ohranjanje njihove lepote.

Kaj so gel nohti?

Gel nohti so umetni nohti, ki jih ustvarimo z uporabo posebne gelne formule. Ta gel se nanese na naravne nohte ali umetne nohte in se strdi pod UV ali LED lučko, kar omogoča, da dosežejo trdno in trajno površino. Gel nohti so znani po svoji estetiki in fleksibilnosti, kar pomeni, da lahko izgledajo bolj naravno v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami umetnih nohtov, kot so akrilni.

Ena izmed glavnih prednosti gel nohtov je možnost podaljševanja naravnih nohtov, kar omogoča dosego poljubne dolžine. Poleg tega so izjemno trpežni in dolgotrajni, kar jih naredi idealne za tiste, ki želijo spremeniti obliko svojih nohtov ali jih podaljšati.

Ker so gel nohti priljubljeni med ljubitelji manikure, je ključnega pomena, da poznamo pravilne tehnike in postopke za njihovo aplikacijo, kar bo vplivalo na končni rezultat in zadovoljstvo strank. Zato je pomembno, da se odločite za ustrezen tečaj, ki vam bo pomagal izboljšati veščine; razmislite o tem, kako izbrati najboljši tečaj za nohte, da pridobite potrebna znanja.

Prikaz gel nohtov

Gel nohti: Kako poteka postopek?

Geliranje nohtov je postopek, pri katerem se gelna masa nanese na naravne nohte ali umetne nohte, da se ustvari trpežen in estetsko privlačen videz. Postopek geliranja nohtov obsega več ključnih korakov:

  1. Priprava nohtov:

    Pred začetkom je ključno, da so naravni nohti čisti in suhi. Nohtna plošča mora biti rahlo zmatirana, da gel bolje oprime. Uporabite odstranjevalec olja ali alkohol, da odstranite morebitne ostanke.

  2. Nanašanje osnovnega premaza:

    Pred nanosom gela je priporočljivo uporabiti osnovni premaz (primer), ki izboljša oprijem gela in podaljša njegovo obstojnost.

  3. Nanašanje gela:

    Gel se nanese v tankih plasteh. Pomembno je, da ne nanesete predebele plasti, saj to lahko povzroči neenakomerno utrjevanje. Vsako plast je treba utrditi pod UV ali LED lučko, kar traja običajno od 30 sekund do 2 minuti, odvisno od vrste gela.

  4. Oblikovanje nohtov:

    Po utrjevanju gela je mogoče nohte oblikovati s pilico, da dosežete želeno dolžino in obliko. Pazite, da sledite naravni obliki nohtne posteljice.

  5. Zadnja plast gela:

    Po oblikovanju se nanese končna plast gela, ki zagotovi sijaj in dodatno zaščito. Tudi to plast je treba utrditi pod lučko.

  6. Nega po postopku:

    Po zaključku postopka je priporočljivo nanesti olje za obnohtno kožico, da ohranite nohte in kožo okoli njih zdrave.

S pravilnim postopkom geliranja nohtov lahko dosežete izjemno obstojne in lepe rezultate, ki bodo zagotovo pritegnili pozornost.

Gelish nohti oz. Permanentno lakiranje nohtov: Kako poteka postopek?

Gelish nohti ali postopek permanentnega lakiranja je hitrejši in manj kompleksen kot klasično geliranje, vendar še vedno zahteva natančnost in previdnost. Tukaj so ključni koraki postopka:

  1. Priprava nohtov:

    Preden začnete z nanašanjem permanentnega laka, morajo biti nohti čisti in pravilno oblikovani. Površino nohta rahlo zmatirajte in odstranite maščobo s čistilom ali alkoholom.

  2. Nanašanje osnovnega premaza (Base Coat):

    Nanesite tanek sloj osnovnega premaza, ki omogoča boljši oprijem laka. Utrdite ga pod LED ali UV lučko za približno 30 sekund.

  3. Nanašanje barvnega laka:

    Nato nanesite prvi sloj barvnega laka. Vsak sloj utrdite pod lučko (30-60 sekund). Priporočljivo je nanesti 2 do 3 plasti za najboljši rezultat.

  4. Nanašanje zaključnega premaza (Top Coat):

    Zaključni premaz doda nohtom sijaj in zaščito. Prav tako ga je treba utrditi pod lučko. Na koncu odstranite lepljiv sloj s čistilom za gladek zaključek.

  5. Nega po postopku:

    Po končanem postopku nanesite olje za obnohtno kožico, da bodo nohti in koža okoli njih ostali negovani in zdravi.

S pravilnim postopkom lahko dosežete lepe, obstojne gelish nohte, ki bodo sijali tedne.

Razlike med gel in gelish nohti oz. permanentno lakiranje nohtov

Pri izbiri umetnih nohtov je pomembno razumeti ključne razlike med gel nohti in gelish nohti, saj lahko ta odločitev vpliva na videz, obstojnost in vzdrževanje vaših nohtov.

  1. Sestava:
    • Gel nohti so sestavljeni iz več plasti posebnega gela, ki se utrjuje pod UV ali LED lučko. Ta gel je debelejši in omogoča tako krepitev kot podaljševanje naravnih nohtov, kar omogoča večjo prilagodljivost glede dolžine in oblike.
    • Gelish nohti (znani tudi kot permanentno lakiranje) so pravzaprav oblika gel-laka, ki se nanaša kot običajen lak, vendar se utrjuje pod UV/LED lučko. Gelish nohti ne omogočajo podaljševanja, temveč le trajno lakiranje naravnih nohtov z visoko obstojnostjo.
  2. Postopek aplikacije:
    • Pri gel nohtih postopek vključuje več korakov: priprava nohtov, nanašanje več tankih plasti gela in njihovo utrjevanje pod UV ali LED lučko. Gel nohti omogočajo podaljševanje in oblikovanje nohtov po želji.
    • Gelish nohti so nanašani podobno kot navaden lak, pri čemer se nanaša več tankih plasti gel-laka, ki se utrjujejo pod UV/LED lučko. Ker gelish ne omogoča podaljševanja, je postopek hitrejši kot pri gel nohtih.
  3. Zmogljivost in obstojnost:
    • Gel nohti so izjemno trpežni in omogočajo dolgotrajno nošenje brez luščenja. Omogočajo tudi podaljšanje in zaščito naravnih nohtov, vendar so lahko manj fleksibilni in bolj nagnjeni k lomljenju ob močnem pritisku.
    • Gelish nohti so tanjši, saj je plast gela tanjša, a so še vedno zelo trpežni in odporni proti luščenju. Običajno zdržijo do 2-3 tedne brez poškodb, vendar ne nudijo enake zaščite kot gel nohti.
  4. Odstranjevanje:
    • Gel nohte je potrebno odstraniti s piljenjem, saj jih preprosto namakanje v acetonu ne bo odstranilo. Postopek je daljši in zahteva več previdnosti, da ne poškodujete naravnih nohtov.
    • Gelish nohti se lažje odstranijo, saj jih lahko odstranite z acetonom, tako da nohte preprosto namakate v posebni raztopini ali uporabite folijo za hitrejši proces. Postopek je manj zahteven in hitrejši v primerjavi z gel nohti.

Razumevanje teh razlik vam lahko pomaga izbrati najboljšo možnost glede na vaše želje in potrebe pri manikuri.

Gelish nohti

Cena gel nohtov in gelish nohtov

Cena gel nohtov se običajno giblje med 30 in 70 evri, medtem ko gelish nohti stanejo od 40 do 80 evrov. Cene se lahko razlikujejo glede na lokacijo salona in izkušnje stilista. Dodatne storitve, kot so dekoracije ali posebni materiali, lahko prav tako zvišajo ceno. Upoštevajte, da je investicija v kakovostno manikuro ključna za dolgotrajne rezultate.

Ali so gel in gelish nohti varni?

Pri odločanju o umetnih nohtih se pogosto pojavi vprašanje varnosti. Gel nohti, kot tudi gelish nohti, veljajo za varno izbiro, vendar je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na njihovo varnost:

  1. Kakovost materialov:

    Uporaba visokokakovostnih gelov in osnovnih premazov je ključnega pomena. Nižja kakovost lahko povzroči alergijske reakcije ali poškodbe nohtov. Priporočljivo je, da se obrnete na profesionalne salone, ki uporabljajo preverjene in certificirane izdelke.

  2. Postopek aplikacije:

    Pravilna tehnika in upoštevanje priporočil pri aplikaciji sta ključna za varnost. Napačno nanašanje ali prekomerno piljenje lahko poškoduje naravne nohte. Pomembno je, da se postopek zaupa izkušenim strokovnjakom.

  3. Nega po postopku:

    Po nanosu gel nohtov je skrb za nohte in obnohtno kožico bistvena. Redno uporabljajte olje za obnohtno kožico in vlažilne kreme, da preprečite suhost in poškodbe.

  4. Učinki UV sevanja:

    Utrjevanje gela pod UV lučko se lahko zdi zaskrbljujoče, vendar so moderni UV in LED sistemi zasnovani za minimalno izpostavljenost. Kljub temu je priporočljivo uporabljati zaščito za kožo, kot so sončne kreme, da bi zmanjšali izpostavljenost UV sevanju.

  5. Osebne alergijske reakcije:

    Nekateri posamezniki so lahko občutljivi na določene sestavine v gelih. Pred prvo aplikacijo je priporočljivo izvesti test na majhnem delu kože, da se izognete morebitnim alergijskim reakcijam.

Z upoštevanjem teh nasvetov in preprečevanjem napak lahko zagotovite, da so gel nohti varna izbira, ki vam omogoča, da uživate v njihovih prednostih brez skrbi.